Havo examentraining
Blog

Mijn redding; de examentraining

Als kind was ik vroeger op de middelbare school een  beetje rebels. Ik zat op een Vrije School, dat is een school met extra aandacht voor het individu en vooral voor diens creatieve ontwikkeling. Leraren mocht je bij de naam aanspreken, en af en toe kwam de directrice even met je kletsen. Er was een soort auditie nodig om aangenomen te worden, eentje waarin je de directrice vertelde hoe creatief je was. Maar langzamerhand vond ik jongens interessanter dan lessen, en spijbelen was cooler dan hoge cijfers halen. Ik ging puberen en mijn cijfers kelderden. Hoewel ik Havo had gehaald, zou ik naar VMBO-T moeten, als ik ze niet binnen drie maanden allemaal kon opkrikken.
Ik had het al opgegeven, maar mijn ouders niet. Ze stuurden mij naar een examentraining , waar ik vlak voor mijn examens extra bijles en huiswerktraining kreeg. Dit heeft mij gered!

Met deze training kreeg ik twee keer in de week een extra les door een externe organisatie, in de vakken die ik volgde op school. Zo had ik bijvoorbeeld C&M als profiel, en kreeg ik in de examencursus dus een soort spoedcursus Nederlands, Engels, Wiskunde en Economie. Deze lessen duurde iets van twee, drie uur per keer. Je kreeg les, vervolgens deed je huiswerk van school waarbij een docent je kwam helpen als je het niet begreep, en als laatst kreeg je proefexamens. ook boden ze voor de zenuwachtige, faalangst leerlingen extra ondersteuning. Veel leerlingen kunnen namelijk ineens slecht presteren onder druk, puur omdat de stress ze te veel wordt. Gelukkig had ik daar niet per se last van!

Hoewel ik er erg tegenop zag de eerste paar keren ( mijn ouders werden gebeld als ik niet ging), werd ik vrij snel beter in mijn werk. Als ik daar mijn huiswerk maakte, kon ik thuis ontspannen zonder een naar bedrukt gevoel in mijn maag, of ouders die mij de hele tijd checkten. Ook haalde ik ineens betere cijfers tijdens overhoringen, zonder dat ik ervoor hoefde te blokken, want ik had de stof al behandeld tijdens de training. De proefexamens op het eind hielpen mij omdat ze me voorbereidden op hoe het voelde, hoe het eruit kwam te zien, maar ook hoe ik moest omgaan met de stress. Het was als een extra kans; had ik een zesje gehaald, dan kon ik beter werken aan bepaalde hoofdstukken en dan haalde ik een acht.
De examentraining heeft mij echt een boost gegeven en mijn verdere school loopbaan bepaald. Daar ben ik nog elke dag dankbaar voor.

Laat een antwoord achter