private cloud plaatje
Blog

Overstappen naar de private cloud of niet?

Iedereen smijt tegenwoordig weleens met die term als ondernemer. Ik ben net overgestapt naar de cloud. Maar wat is dat nu precies en wat komt er allemaal bij kijken als je dat met je bedrijf wil doen. Eén van de mogelijkheden die je daarin hebt is de private cloud. Dit is één van de drie mogelijkheden als je naar de cloud gaat overstappen. Toch is deze vorm niet voor iedere ondernemer de meest ideale vorm. Er komt een behoorlijke investering bij kijken voor zaken die je wellicht helemaal niet nodig hebt. Daarom de hoogste tijd om wat meer te vertellen over de verschillende cloudvormen in dit blog. Lees snel verder.

Welke cloudvarianten zijn er?

Als je je gaat oriënteren op overstappen naar de cloud dan zal je zien dat daarin drie mogelijkheden zijn. De meest gebruikte vorm is de public cloud. Dit is een cloud vorm waarbij je gebruik maakt van een afgeschermd stuk van een algemene cloud omgeving. Bekende vormen hierin zijn office365 en google drive. Het is een algemene cloud omgeving waarin je best wel wat zaken kunt regelen. Voor de kleinere MKB bedrijven voldoet het vaak prima aan de behoefte. Zij zullen daar dus snel voor kiezen zeker omdat de investering die komt kijken bij overstappen naar de public cloud heel beperkt is. De andere vorm noemde we in de eerste alinea al even. Dat betreft de private cloud. Dit is echt een maatwerk cloud omgeving. Het laat zich raden dat bij deze vorm een aanzienlijk hogere investering komt kijken. Er is uiteraard wel veel meer mee mogelijk. Hierom is deze vorm voor de grotere bedrijven vaak de beste oplossing. Die komen over het algemeen ook niet uit de voeten met een public cloud. Als laatste is er een tussenvariant. Dit is de hybrid cloud. Hierbij gebruik je aspecten van de public cloud en private cloud in een soort mix.

Voordelen van de cloud

Belangrijkste is dat je een minder dure IT omgeving hebt wat betreft onderhoud. Dat onderhoud is makkelijker te organiseren in de cloud. Je maakt je bedrijf er ook een stuk flexibeler mee. Thuiswerken of op een andere plek werken is veel makkelijker, omdat de cloud eigenlijk altijd via een internet verbinding toegankelijk is. Ook de ontwikkelingen op IT gebied zijn gemakkelijker te volgen als je gebruik maakt van een cloud omgeving. Kortom genoeg redenen om een keer een overstap te maken naar één van de cloud vormen. Over het algemeen is het een investering die zich snel terugverdient.

Laat een antwoord achter