Blog

Hou houd je intimiteit veilig en spannend?

Intimiteit is niet voor iedereen even gemakkelijk. Waar het voor het ene stel heel normaal is om over intimiteit te praten, kan het voor een ander stel een stuk ongemakkelijker voelen waardoor bepaalde verwachtingen en wensen niet altijd duidelijk zijn. Dit is eigenlijk heel erg jammer, want juist openheid kan ervoor zorgen dat je een stuk gelukkiger bent in je relatie.

Praten

Wat men vooral lastig vindt aan deze gesprekken is om ermee te beginnen. En dat is helemaal niet gek. Want het kan echt heel moeilijk zijn om zomaar over iets te beginnen als je heel kwetsbaar bent wat betreft het onderwerp. Erover beginnen kan voelen als jezelf voor de leeuwen gooien. Wat kan helpen is om je kwetsbaarheid eerst te uiten, en daarna te beginnen over het gesprek dat je wilt voeren. Het is veel fijner als je partner meteen weet: dit is kwetsbaar terrein, hier moet ik rekening mee houden. En ook kan je er eigenlijk alleen op deze manier achter komen dat de ander misschien deze gevoelens wel deelt, waardoor je je meteen een stuk meer verbonden kan voelen tot de ander. Hierna kan je rustig proberen te vertellen wat je graag kwijt wilt, en dat betekent ook dat je jezelf de ruimte kan geven om vragen te stellen aan de ander. Hierdoor nodig je de ander uit hetzelfde te doen.

Uitproberen

Dingen uitproberen klinkt heel heftig maar dat valt reuze mee. Door al een paar kleine veranderingen in te voeren kun je als stel het gevoel krijgen dat dingen spannender worden, en juist dat speelt een grote rol in intimiteit. Verander bijvoorbeeld de condooms die je normaal gebruikt, je hebt zelfs condoom met ribbels of extra dunne condooms die je ervaring in de slaapkamer heel anders maken. Vanuit die kleine veranderingen kun je kijken naar andere mogelijkheden zonder dat je je daar ongemakkelijk bij voelt. Zo kun je steeds meer groeien in openheid en experiment.

Verwacht niet teveel

Een andere grote factor in intimiteit is je verwachting naar elkaar toe en hoe je hiermee omgaat met je partner. Te hoge verwachtingen is nou eenmaal een echte ‘moodkiller’, voor jezelf maar ook voor de ander. Wanneer je de drempel wat verlaagd, kun je meteen voelen dat je een stuk dichter bij elkaar kan komen. Je staat gelijkwaardiger tegenover elkaar, en verwachtingen die je hebt kun je bespreken: zo weet je meteen hoe realistisch iets is en hoe je hier met elkaar uit kan komen.

Laat een antwoord achter