factuur maken plaatje
Blog

Een factuur maken waar moet ik op letten?

Altijd een fijn moment je kunt een factuur sturen voor je bewezen diensten. Er komt weer omzet aan en dat is waar je het voor doet. Maar een goede factuur maken hoe doe je dat precies? Er zijn een aantal vereisten die er in ieder geval op moeten. Daarnaast is het doel dat je het je klant zo gemakkelijk mogelijk maakt. Zo zorg je ervoor dat de kans zo groot mogelijk is dat je klant tijdig binnen de betalingstermijn betaalt. Dus er zijn een aantal aspecten bij een factuur maken waar je van te voren even over na moet denken. In dit blog vertellen we daar graag meer over.

Een factuur maken; Wat moet erop?

Er zijn een aantal vereisten waar je rekening mee moet houden bij een factuur maken. Zo moeten de bedrijfsgevens van je klant en die van jezelf vermeld worden op de factuur. Vermeld ook de datum waarop je de factuur gemaakt hebt en waarschijnlijk ook verstuurd hebt. Zet daarbij ook het aantal dagen dat de klant heeft om te betalen en de datum waarop de betalingstermijn dus verstrijkt. Als je reperterend werk doet voor de klant is het handig om met klantnummers te werken. Je vermeld dan ook op de factuur het betreffende klantnummer. Vermeld daarnaast ook het factuurnummer. Dit is voor de klant praktisch zodat hij weet welke factuur betaald is en voor jou ook om te zien of de betreffende factuur betaald is. In de omschrijving wordt namelijk ook dit factuurnummer vermeld. Meld uiteraard ook het bedrag en een omschrijving van hetgeen geleverd is aan de klant. Specificeer de te betalen B.T.W. en wat de klant dus inclusief B.T.W. moet overmaken. Meestal wordt onderaan de factuur de betalingsgegevens vermeld. Dit is dus het IBAN rekeningnummer en de tenaamstelling van de rekening. Vermeld hier ook wat de klant in de omschrijving dient mee te geven. Meestal is dit dus het factuurnummer.

Een factuur maken: Zelf doen of met software

Als je een ZZPer bent en in de maand ongeveer 1 of 2 keer een factuur moet maken dan kom je vaak prima uit de voeten met een excell of word sjabloon. Als het er meer worden is dat vaak niet meer efficiënt om te doen. Het aanschaffen van goede software voor het maken van de factuur is dan slimmer om te doen. Zeker ook omdat je vervolgens het beheer op deze debiteuren gemakkelijker en efficiënter kunt doen.

Laat een antwoord achter