Vitamine d
Blog

Vitamine D, je kunt het goed gebruiken

Zoals je waarschijnlijk wel weet heeft jouw lichaam verschillende soorten vitamines en andere stoffen nodig om gezond te kunnen blijven. Een groot deel van deze stoffen krijg je binnen door de dagelijkse voeding, door beweging en door bijvoorbeeld zonlicht. Vitamine D is één van de belangrijke stoffen die jouw lichaam nodig heeft. Daarmee wordt onder andere gezorgd dat de botten in jouw lijf het calcium uit voeding kan opnemen. Hierdoor worden en blijven de botten dan ook sterk.

Wat doet vitamine D?

Vitamine D wordt door het lichaam zelf aangemaakt in de huid. Dit gebeurt als de huid in aanraking komt met zonlicht. Genoeg zonlicht is dan ook zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat je gezond kunt blijven. Met deze vitamine kan calcium worden opgenomen door het lichaam, dat er op zijn beurt weer voor zorgt dat jouw botten ook sterk en stevig blijven. Naast de botten hebben ook de tanden een grote behoefte aan calcium. Hoeveel van deze vitamine er door het lichaam wordt aangemaakt verschilt per persoon. Zo is het voor mensen die ouder zijn vaak zo dat de huid meer moeite heeft met de aanmaak van Vitamine D. Ook de hoeveelheid zonlicht en de intensiteit daarvan spelen hierbij een rol.
Vitamine d

Wat te doen?

Je kunt natuurlijk elke dag in de zon gaan zitten en zo proberen het vitamineniveau van jouw lichaam te verhogen. Omdat dat niet altijd een optie is en je bijvoorbeeld ook gewoon moet werken, kun je ervoor kiezen om extra vit. D te nemen. Dat wordt in elk geval aangeraden voor ouderen en voor jonge kinderen. Voor ouderen is het belangrijk om de botten sterk genoeg te houden en voor kinderen om de groei van de botten zoveel mogelijk te kunnen stimuleren. Ook als je niet heel jong of oud bent kun je baat hebben bij extra vitamine D. Het ondersteunt namelijk ook nog eens de weerstand en is belangrijk voor de spieren in het lichaam.

Capsules en druppels

Hoe kun je nu aan extra vitamine D komen, hoor ik je denken. Dat kan zeer eenvoudig door gebruik te maken van vitamine D-druppels of -capsules. In de capsules zit een bepaalde concentratie vitamine D die je kunt toevoegen aan jouw dagelijkse voeding. De druppels zijn vaak meer geconcentreerd. Daarvan kun je er dagelijks een aantal nemen om voldoende vitamine D in het lichaam op te kunnen nemen.

Geef een reactie