Blog

Een nette tuin in een handomdraai

Een tuin staat voor veel mensen hoog op het lijstje als ze zoeken naar een huis. We vinden het heerlijk om, als het weer ernaar is, buiten te zijn op ons eigen stukje grond. En zeker voor gezinnen met kinderen is het een must. Ze kunnen immers buiten spelen en zich vrij bewegen, dat gaat op een balkon minder makkelijk. Maar het hebben van een tuin komt ook met het nodige onderhoud en niet iedereen heeft groene vingers. Hoe houd je dat nu bij, zo’n stukje grond?

Weg met gif

Gif is voor niemand goed. Ja het haalt het onkruid weg maar het vernietigt ook alle insecten. En laten die laatste nu net iets zijn wat je nodig hebt om je tuin te laten groeien en bloeien. Voor het weghalen van onkruid zijn een paar oplossingen. Zo kan je de handen uit de mouwen steken en het er eigenhandig, met wortel en al, uittrekken. Je kan het ook wegbranden, maar ook dit dood alles wat leeft en de kans op terugkeer is nog steeds aanwezig. Als laatste kan je, wanneer het om een groot stuk grond gaat, een seizoen aardappels planten. De aardappelplant zorgt ervoor dat onkruid niet meer kan leven. Dan nog even met een hogedrukreiniger langs de tegels en het ziet er alweer 100 keer opgeruimder uit.

Verbouw de boel

Die aardappels zijn niet alleen goed voor het weghalen van onkruid, je hebt er nog profijt van ook. En als dat nu bevalt, wat eigen groente, kan je natuurlijk ook een stukje in je tuin reserveren voor het verbouwen van eigen groente en fruit. Het hoeft natuurlijk niet compleet zelfvoorzienend te zijn maar het geeft een hoop voldoening om te zien hoe jouw aardbeienplantjes en tomatenplanten het doen na een strenge winter. Zo maak je van je tuin verzorgen een hobby!

Houd het klein

De meeste mensen hebben geen enorme tuin en dat is goed te overzien. Voor die kleine groep die dat wel heeft, kan je het beste een deel van je tuin gebruiken om net te houden. Dat is de plek waar je je bloemenperkjes hebt en in de zomer tot ’s avonds laat buiten zit. De rest van de grond kan je inzaaien met gras en andere zaden die goed zijn voor insecten. Zo heb je niet al te veel werk, een fleurige en levendige tuin en je helpt de natuur ook nog eens een handje!

Geef een reactie