vaderschapstest
Blog

de vaderschapstest van de liefde

Een vriend van mij kwam er laatst achter dat zijn vader zijn vader helemaal niet was. Hij was al wat meer op leeftijd, normaal vertellen ze dat toch aan jongere kinderen? Zijn vader wist het zelf ook niet, overigens. Daar zijn ze achter gekomen door een vaderschapstest.Het verhaal zat namelijk zo. Zijn moeder had verkering met zijn vader, toen zijn vader vertrok in het leger. Het was de Tweede Wereldoorlog, er waren nog geen mobieltjes, geen e-mail, nog helemaal niet zo veel mensen hadden een vaste telefoon in huis.
Dus wat gebeurde er; je schreef brieven. De moeder van die vriend van mij schreef elke week een brief, maar vanaf het moment dat de vader vertrok, ontving ze geen brieven terug. Ze maakte zich ontzettend zorgen, en haar brieven werden steeds dwingender.
Na een aantal jaren wachten vol rouw en verdriet, besloot de moeder dat het tijd was om verder te gaan met haar leven. Nederland was inmiddels bezet, en het leven, hoe arm ook, ging door.

Ze begon met het naaien van kinderkleding om bij te verdienen, en leerde daar een aardige jongeman kennen. Hij leerde naaien zodat zijn moeder dat niet naast haar baan overdag in de bakkerij hoefde te doen. Ze raakten aan de praat en raakten gesteld op elkaar. Ze zijn op een gegeven moment samen uitgegaan, en een relatie bloeide op. Tot op een dag, de vader voor de deur stond. Hij was thuis van de oorlog, en had jaren gewacht om haar te kunnen zien.
Zij wist natuurlijk niet wat ze zag, en sprong gelijk in zijn armen. Die nacht bleef de vader slapen, en de volgende dag maakte ze het uit met haar vriendje. De liefde voor de vader was de oudste en de diepste, en die was nooit weggegaan.

Al snel bleek ze zwanger te zijn. Ze heeft de vader nooit verteld van haar relatie met de jongen die kon naaien, want ze wilde hem geen pijn doen. Dit heeft ze altijd geheim gehouden, totdat ze van de dementie niet meer kon onderscheiden tegen wie ze wat zei. Ze floepte het eruit, en liet de zoon foto’s zien. Ze leken erg op elkaar. Vader en zoon deden een vaderschaptest waaruit bleek dat de zoon na al die jaren van de andere man was geweest. Maar de vader liet zich niet kennen en zei;

“Ik heb jou opgevoed, dus jij bent mijn zoon!” Sommige banden zijn niet te breken.

Geef een reactie